събота, 6 април 2013 г.

Спортни шини

Предпазните шини за уста са важен аксесоар от екипа на спортиста. Те защитават зъбите и устната кухина от сериозни травми, а така също предпазват от мозъчно сътресение.
Към момента има богато разнообразие от шини.

Бюджетна предпазна шина
Този вид шини могат да се намерят в големите спортни магазини. Те се предлагат в ограничени размери (малки, средни и големи) и са най-евтиният вариант на предпазните спортни шини, но и най-малко защитават от евентуални травми. Тези протектори са готови да бъдат използвани веднага след отварянето им без допълнителна подготовка - изваждате ги от опаковката и ги поставяте в устата. Те са обемисти и нямат никакво задържане, трябва постоянно да захапвате шината, за да не изпадне от устата. Това пречи на говора и затруднява дишането. Стоматолози и здравни специалисти не препоръчват употребата на този вид шини.

Шини, които се варят или се оформят направо в устата
Това са най-често използваните шини на пазара. Тези шини са изработени от термопластичен материал, те се потапят във вряща вода и след това се оформят в устата с помощта на пръст, език и чрез захапка. Предлагат се в ограничени размери. Тези шини не покриват добре всички задни зъби. Много от спортистите, ползвали тези шини, се оплакват от лошото им задържане в устата. Това от своя страна допълнително намалява техните защитните свойства. Повечето ползватели на тези шини ги изрязват за по-голямо удобство при носене; последствията са: увеличаване шансовете за наранявания, особено сътресение на мозъка при удар в брадичката. Повечето дентални специалисти не препоръчват този вид шини.

Най добрият вариант за предпазна спортна шина са поръчковите шини.

Те се изработват индивидуално за всеки спортист. Поръчковите шини се изработват от зъболекар или зъботехник. При изработката им се взема предвид спорта и възрастта на ползвателя на шината. Поръчковите шини отговарят на всички критерии за адаптация, задържане, комфорт и стабилност на материала. Те оказват най-малко влияние на говора. Изследвания са показали, че поръчковите шини имат минимален ефект върху дишането.
Поръчковите шини се изработват по два начина.
Първият е чрез вакуум. Шината се изработва от термопластичен материал с помощта на вакуумна машина. Изработените шини по тази технология превъзхождат шините, купени от магазина и оформени чрез сваряване.
Вторият начин за изработка на предпазни шини е чрез налягане. Това са и най-добрите шини. Те са изключително прецизно изработени. Имат минимална деформация. Съчетанието от висока температура и налягане, използвани за изработката им, означава, че на практика те нямат никаква еластична памет. В шините, изработени по тази технология, има възможност да им бъдат поставяни различни вложки за по-добра защита. Зъболекари на спортни отбори силно препоръчват точно този тип шини, лабораторно изработени с цел най-добра орална и лицева защита. Eто затова нашата лаборатория Ви предлага точно тези шини, защото са от най-висок клас.

0 коментара:

Ако имате въпроси или коментари, не се колебайте да ги отправите към нас